Haves: Tobakssalg. Ønskes: Politisk indgreb

Regeringen og Coop har samme mål på tobaksområdet: At unge ikke skal begynde at ryge.

Som forhandlere af tobak kan vi bidrage til, at vi når det mål ved bl.a. at gøre varerne mindre synlige i vores butikker.

Det er vi i gang med at gøre, i lighed med flere af vores kolleger i branchen.

En anden vigtig indsats fra vores side er at sikre, at der bliver efterspurgt ID, når unge køber tobak i vores butikker. Vi har en systematisk tilgang til at uddanne vores medarbejdere, og der bliver gennemført flere tusinde ID-tjek i vores butikker.

Men det er ikke nok.

For tobakken vil fortsat være synlig på tankstationer, kiosker og restauranter, som samlet set har langt flere udsalgssteder, end vi har. Og salget her udgør 43 procent af det samlede salg i Danmark.

At vi og andre supermarkeder skjuler varerne, løser altså ikke problemet alene. Vil folk købe tobak, går de bare hen i den lokale kiosk eller på bar – og så er vi lige vidt med at gøre en forskel for folkesundheden. Derfor er vores opfordring til politikerne: Skab fælles rammebetingelser for alle, der sælger tobak.

Lande som Norge, Island, Finland, Kroatien, UK, Irland, Skotland, Rusland, Canada, Australien og New Zealand har allerede taget skridtet og tillader ikke længere synlig markedsføring af tobak i butikkerne. Her har man ændret rammebetingelserne for salg af tobak på politisk niveau for at sikre, at markedsvilkårene er ens for alle, og at de unge ikke bare kan købe deres tobak i butikken ved siden af.

Ved Folketingets åbning i dag er politikernes bidrag, at skærpe straffen for butikker, der flere gange overtræder reglerne og sælger tobak til unge. Det er OK.

Men det er ikke nok at overlade det til handelen.

Politikerne må også bidrage.

Jeg vil gerne sige til politikerne, at de har Coops fulde opbakning, hvis de vil tage samme skridt, som politikerne har gjort i alle de ovenstående lande. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, selvom 9 ud af 10 danskere mener, at børn skal have en røgfri-fremtid.

Det er et paradoks, og en alvorlig udfordring for folkesundheden i Danmark, som kræver en politisk løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *