Tillykke med mærket minister!

I dag præsenterer fødevareminister Esben Lunde Larsen sit nye grisemærke.

Må jeg ikke have lov at ønske tillykke med denne bedrift.

Der er ikke noget at sige til, hvis den danske presse valfarter til Slangerup, hvor der vil blive serveret ministergris i nye klær´.

For her er Danish Crown, Dansk Supermarked, De Samvirkende Købmænd, Danske Slagtermestre og Landbrug & Fødevarer samlet med deres og ministerens mesterstykke: En mærkningsordning, der giver danske svin mellem 1 og 3 hjerter efter, hvor godt de har haft det.

Og ikke alene har man en mærkningsordning. Inden længe – måske om blot et par måneder – har man også varer, man kan sætte mærket på.

Det er en rigtig god idé, ministeren har fået, måske med lidt hjælp fra svineproducenterne og slagterierne.

For forbrugerne er mere optagede af, at dyrene har det godt. Og uanset om man er producent eller detailhandler, er det vigtigste jo, hvad kunderne synes. Som alle ved – i hvert fald uden for store dele af dansk landbrug – så skal man tilpasse sig kundernes ønske, og ikke omvendt.

Så det er godt, at vi får fokus på dyrevelfærd. Tak og tillykke til ministeren!

I al stilfærdighed kan jeg dog alligevel undre mig over to ting:

Hvis man er så interesseret i dyrevelfærd, hvorfor så lave en ordning, der kun omfatter et dyr – svin – og hvorfor lave en ordning, der ikke ændrer nævneværdigt ved velfærden?

Jeg tror, vi står med en unik mulighed for at løfte dansk fødevareproduktion på en måde, som vi ikke har gjort siden økologien fik sit gennembrud. I dag er vi nummer 1 i verden på økologi. Hvor fin landbrugets nye mærkning for svin end er, er det ikke noget, der gør os til nr. 1 eller beriger os, hverken velfærdsmæssigt eller økonomisk.

For at en ordning skal skabe værdi, skal den skabe forandringer. Det gør denne svinekødsmærkning desværre ikke.

Må jeg foreslå, at man laver en ordning, der omfatter kyllinger, kalve, køer, grise, får og høns. En ordning, der animerer producenterne til at give mere plads, bedre forhold og et mere værdigt liv til dyrene. En der både løfter i bunden og i toppen. En ordning udarbejdet med konsultentbistand fra førende velfærdsforskere uafhængige af industrien og med rådgivning fra toneangivende og anerkendte NGO’er?

Vi har spurgt forbrugerne, hvad de lægger vægt på, når de køber fødevarer. Dyrevelfærd er nu rykket op som det 3. vigtigste. Okay – et er hvad de siger, et andet er hvad de gør?

Ikke i dette tilfælde.

For siden vi lancerede Coops Dyrevelfærdshjerte for 20 uger siden, er salget af de knap 400 varer, der har fået mærket, vokset med 5 procent, mens resten af markedet enten er gået tilbage eller stået stille. Og lige nu er kyllingeproducenter og svinebønder, der leverer til os, i gang med at bygge om, så deres dyr får bedre vilkår. For så kan deres produktion få et ekstra velfærdshjerte , og dermed blive mere og mere attraktive i forbrugernes øjne. Så enkelt er det at skabe reel bedre dyrevelfærd. Og tænk hvis man ikke kun gjorde det for de varer, vi sælger i Danmark. Tænk hvis vi gjorde danske fødevarer kendt for at have særlige kvaliteter, som kunder ude i verden vil være parat til at betale ekstra for. Måske man kunne opleve det samme eventyr, som de økologiske bønder har oplevet?

Og skulle ministeren blive så begejstret for reel dyrevelfærd, vil jeg hermed gerne stille vores ordning – som vi har udviklet sammen med eksperter fra Aarhus Universitet, Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse – til rådighed, kvit og frit. Jeg kan oplyse om at udover svin erbåde høns, kyllinger, kalve, malkevæg lk, okse og forarbejdede varer allerede nu en del af ordningen, så det er faktisk ikke nødvendigt at opfinde den dybe tallerken.

Men indtil da: Tillykke.

[EM01MES1].. deres produktion få et Dyrevelfærdshjerte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *