Sygdomsministeriet

Hver gang Danmark bruger 1000 kr. på at helbrede syge mennesker, bruger vi 1 kr. på at forebygge, at folk bliver syge. Så at vi har et ministerium, der kalder sig Sundhedsministeriet nærmer sig falsk varedeklaration. Ville det ikke være mere korrekt at kalde det Sygdomsministeriet?

 

Jeg synes, vi skal bruge langt flere kræfter på at hjælpe os selv, så færre bliver syge. Der er eksperter, der mener, at 70 procent af alle, der dør i 2020, dør på grund af livsstilssygedomme. Sygdomme som er svære at helbrede, mens som kan forebygges. Det kan man ikke bare sidde og se på.

 

Men gøres, der ikke meget for at forebygge og oplyse borgerne om, hvordan de lever sundere?

 

Jo, der mangler ikke pjecer, kampagner og gode råd. Men jeg tror ikke på, at man ændrer meget ved at gøre mere af det samme, som man har gjort år efter år.

 

Jeg tror, at vi med små skridt skal gøre det sjovere og nemmere at leve lidt sundere. Så når vi i denne uge tager fat på kapitel 3 i vores strategi, Sammen om bedre mad, handler det om sundhed i øjenhøjde med danskerne (i 2015 var det økologi, i 2016 måltidsløsninger). Vi kalder indsatsen ”Pas dig selv – så kan vi bedre passe på hinanden”. Med de metoder vi ved virker på andre områder, vil vi forsøge at få danskerne til at spise 100 gram grønt mere om dagen. Måden vi gør det på er med mere markedsføring, større udvalg, lavere priser – og glimt i øjet. Med disse metoder har vi de seneste år øget salget af henholdsvis økologi og bedre måltidsløsninger med i størrelsesorden en milliard i 2015 og 2016. Nu har vi sat det mål at øge forbruget af grønt med 50 procent over 5 år. Svarende også til en milliard kr.

 

Det gør vi ikke udelukkende af hensyn til nationens sundhedstilstand, må jeg nok tilstå. Det er også en god forretning. Den forretningsmæssige tilgang i vores strategi er, at vi vil friste danskerne til at spise lidt bedre, og dermed flytte konkurrencen fra ensidig pris til i højere grad at handle om kvalitet. Det er lykkes med økologi og måltidsløsninger. Jeg tror også, at det vil lykkes med sundhed, fordi vores målinger viser at en meget stor del af befolkningen gerne vil spise mere grønt. Det gør de, hvis de fristes med friske varer, der smager godt, og med gode priser. Og så tør jeg godt love mange andre aktiviteter i løbet af året – herunder mange helt nye varer.

 

Vi tror, at dette virker bedre, end de pjecer staten spytter ud med gode råd, der reelt henvender sig til dem, der i forvejen lever sundest

 

Så ved jeg godt, at mange vil sige, hvorfor vi ikke selv stopper med at sælge alt det usunde. Fjerner tobak, slik og sodavand. Men virkeligheden er at, vi kan gøre mere for sundheden i Danmark ved at konkurrere om at sælge mere af nogle varer, frem for at konkurrere på at sælge mindre af andre. Så selv om vi aldrig kommer i nærheden af de overskudsgrader, der er i medicinalbranchen, så tror vi på, at vi kan gøre det til en god forretning at gøre Danmark sundere på en sjovere måde.

 

Men det fritager ikke det offentlige for at prioritere sine midler mere fornuftigt, så der ikke også i fremtiden bruges 1000 gange så mange penge på at helbrede, som på at forebygge. For kan vi ikke blive enige om, at det er bedre at sende danskerne i supermarkeders grøntafdelinger end på apoteket?

 

5 responses to “Sygdomsministeriet

 1. Jeg ville blive glad hvis udvalget at danske varer i min lokale Brugs var størrer. Det meste af kødet / pålægget er fra Polen eller Tyskland. Ville så gerne støtte vores danske landmænd, både konventionelle og økologiske.

 2. Ja, det vil helt sikkert være dejligt, hvis der er flere danske varer at finde i Brugsen og andre butikker. Jeg kan heller ikke forstå, hvorfor vi absolut skal have så mange importerede varer – bl.a. æbler, når vi har så mange skønne danske æbler, og prisen er næsten den samme – måske 1-2 kr. til forskel på 10 stk., men de udenlandske ligger først for og de danske bag ved 🙂 Jeg er derfor begyndt at købe kød og pålæg hos en slagter, så jeg ikke støtter Polen og Tyskland (ved godt at pålægget er produceret af Danish Crown/Tulip’s afd. i disse lande), og frugt bliver købt i gårdbutikken. Jeg giver hellere et par kr. mere og støtter vore arbejdspladser her hjemme.

 3. Fødevarekvalitet og fødevaresikkerhed behøver ikke at gå hånd i hånd.

  Kød i vakuumpakning som kan ligge i ugevis uden at blive for gammel er formentlig fødevaresikkerhedsmæssig helt OK, men fødevarekvaliteten er hamret i bund.

  Køb Jeres kød hos slagteren altså den rigtige slagter, de ”slagtere” de har i Coop og Dansk supermarked har jo ikke andet en gasmættet kød og vakuumpakket flæskesteg at byde på,,, formentlig fordi det kan indkøbes til ekstremt lav pris og derved giver det en god avance, men føj hvor er vakuumpakket kød ulækkert.

  Jeg er meget enig i at vi skal forebygge frem for at helbrede når det så er for sent. Her har alle vores dagligvarer et stort ansvar at leve op til?
  Sælg en stor variation af vare, drop de billige gasmættet kødpakker med hakket kød der kan holde sig i ugevis i baglokalet inden det sættes på hylden, drop de vakuumpakket kødpakker de er for ulækker.. lad forbrugeren opleve kød fra frisk slagtet dyr.

  Det er selvfølgelig umulig, da indtjeningen skal konstant optimere. 1 øre her og der, men tænk på at mennesker faktisk skal spise Jeres lavkvalitetspordukter og i Coop og Dansk supermarked er det praktisk talt umulig af få andet end dårlig kvalitet efterhånden.

 4. Vi ser mange spændende tiltag her i vores lokale Kvickly og Superbrugs, som vi også gerne støtter op om, men må indrømme, at de forskellige slags hakket kød og stege, dem køber vi i en af de lokale slagterbutikker. Vi har simpelthen ikke lyst til at sætte tænderne i “gasset kød”.
  Nu er vi pensionister, så vi har tid til/og elsker at gå og lave maden selv fra bunden af. Men for børnefamilier m.fl., må det være en kæmpe fordel med det store udvalg af færdigretter, som er begyndt at dukke op i specielt Kvickly. Vi har selvfølgelig også prøvet nogle af dem. Meget lækre, gode råvarer og til en absolut rimelig pris. Et godt initiativ.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *