Vejen til færre unge rygere

Hvis man klikker lidt op og ned blandt mine indlæg på den her blog, så vil man se, at jeg ofte har undret mig – og været stærkt kritisk – over vores regering. Det gælder f.eks. deres håndtering af vigtige emner som økologi, dyrevelfærd og problematisk kemi i dagligvarer.

Men ret skal være ret. Regeringen er også kommet med et visionært udspil. Nemlig, at ingen danske unge skal ryge i 2030. Det synes vi er et godt mål, og vi vil rigtigt gerne være med til at skabe en røgfri generation af danskere.

Lad os lige skrue tiden et par uger tilbage: Coop holdt i september en stor konference med en perlerække af danske sundhedseksperter. Konferencen var en del af vores arbejde med at sætte det gode måltid på dagsordenen og få danskerne til at spise bedre mad. En indsats vi har samlet under overskriften ’Sammen om bedre mad’. Konkret var målet med konferencen at finde ud af, hvor vi sammen med partnere kan gøre en forskel for folkesundheden.
Opfordringen fra de mange kloge hoveder var ret klar: I Coop skal vi kigge lidt op fra middagsbordet og gå efter lugten, hvis vi vil finde det største problem for sundheden i Danmark: Tobak. Alt for mange danske børn og unge begynder at ryge. Faktisk mange flere end i nogle af de lande, som vi normalt sammenligner os med. Samtidig ved vi, at tobak er den største årsag til kræft og skyld i 13.600 dødsfald herhjemme hvert år.

Det vil vi gerne være med til at gøre noget ved. Derfor er her en udstrakt hånd til den danske regering. Måske kan vi være endnu mere ambitiøse end udspillet om en røgfri generation i 2030. Måske kan vi nå det mål tidligere – hvis vi arbejder sammen.

Men hov, sælger Coop ikke selv tobak, tænker du måske? Jo, det gør vi. Og vi kan reelt ikke løse problemet alene. Flytter vi cigaretterne fra hylderne, går de unge bare hen i kiosken på den anden side af vejen – og så skal vi til at lukke butikker og fyre medarbejdere. Men hvis reglerne var ens for alle, så var det en anden historie. I lande som f.eks. England og Norge har man prøvet en række ideer af for at få færre unge til at begynde med at ryge. En af de ideer er, at tobakken ikke længere må være synlig i en lang række butikker.

I Coop har vi 1.200 butikker og vi vil gerne bakke op om sådan en ide. Så kære politikere, vi er med jer hele vejen, men I skal sørge for, at der bliver ens spilleregler for alle.
Hvis vi kunne opnå målet om en røgfri generation allerede i 2025, så mener sundhedseksperter, at vi kan redde mindst 11.500 liv i forhold til at nå målet i 2030. Det er jo egentlig ret fantastisk. Det er også godt for samfundsøkonomien, som får færre hospitalsudgifter. Og når vores kunder lever længere, så kan de jo også handle mere hos os.

One response to “Vejen til færre unge rygere

  1. Der er vist ikke nogen der kan være uenig i dine betragtninger. Dejligt at se at nogle supermarkeder er begyndt at skjule topbakken, og at dette allerede er med til at salget er faldet med nogle procenter.

    Godt arbejde
    Mvh
    Mikkel
    https://www.nicotine.dk/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *