Skal Coop købe Tænk Kemi..?

De seneste år har Forbrugerrådet Tænk gjort et gavnligt job for forbrugeroplysning.  Med deres applikation, Kemiluppen, har de hjulpet mange forbrugere med reel forbrugeroplysning med test, rådgivning og overblik over hvilke dagligvarer, som indeholder kemikalier, der ikke er gode for hverken kroppen eller miljøet. Kemiluppen er foreløbig downloadet omkring 150.000 gange og 3 millioner gange er varer blevet scannet ved hjælp af den.
Nu vil regeringen lukke den.
I sit udspil til næste finanslov er der ikke sat penge af til Kemiluppen, der dermed må lukke. Det er dumt, for det vil udhule den uvildige forbrugeroplysning.
Vi har gennem mange år arbejdet på at udfase stoffer, der er mistænkt for at være problematiske, når det gælder sundhed og miljø, fra vores egne produkter. Varer med vores navn på skal være sikre, og vores mål er, at forbrugerne kan være trygge ved varerne i vores butikker. I dag har mange af vores egne produkter miljømærker som Svanen eller allergimærker som Den blå Krans, mens flertallet af mærkevareprodukterne har ikke gennemgået denne certificering.
Mange af de stoffer, som forskere vurderer som problematiske, er i dag stadige lovlige at bruge. Så vi kan ikke altid bakke op om branchens udmelding, som ofte er ”Hvad der er lovligt – det er sikkert”. Der er mange eksempler på, at hvad der var lovligt for 10 år siden, i dag er bevist at påvirke både miljø og sundhed. Myndighederne i Danmark er generelt på forkant med viden om problematisk kemi – og som vi i mange tilfælde anvender til at fjerne skadelig – men stadig lovlige – kemi.
Men myndighederne kan ikke kommunikere deres viden på samme måde til forbrugerne. Kun i særlige tilfælde kan de fraråde brugen af lovlige stoffer.
Vi synes ikke, at forbrugerne skal vente på EU-systemets langsommelighed. Forbrugertrygheden må være højeste prioritet – og her er Tænk Kemi med sin forbrugeroplysning med til at drive udviklingen i en sundere retning for både danskerne og for miljøet.
Derfor er der grund til at bede politikerne tænke sig om en ekstra gang.
For Tænk Kemi er ikke kun til gavn for forbrugerne. Vi ser Tænk Kemi som en god sparringspartner, og vi lytter, når tests bliver offentliggjort, og ofte kan vi på baggrund af en test øge arbejdet med at gøre varerne på vores hylder endnu sikrere for danskerne at bruge. Det er dog ikke perfekt. F.eks kunne vi godt tænke os, at TÆNK gav os endnu flere informationer!
Senest har også en række af Danmarks mest anerkendte eksperter advaret mod at lukke Tænk Kemi. Den kritik af finanslovsforslaget vil vi gerne bakke op om. Det må være muligt at finde de få millioner, som Tænk Kemi har fået i årlige bevillig under forhandlingerne om finansloven, for hvis forbrugersikkerheden skal være i top og danske producenter og butikker fortsat skal være helt i front, når det gælder om at udvikle varer med mindre kemi – og dermed give os en international konkurrencefordel -er der brug for uvildig information om indholdsstofferne i de enkelte produkter og en vagthund, som peger på de områder, hvor myndighedernes måske ikke kan advare og rådgive for stoffer, som endnu kun er mistænkte.
For alternativet skal vel ikke være, at det er Coop, der skal drive Kemiluppen og stå for den uafhængige, kritiske forbrugerinformation i Danmark..?

One response to “Skal Coop købe Tænk Kemi..?

  1. Tænk arbejdet flittigt på kemiinformation og dejligt de har et godt samarbejde med Coop og de øvrige kæder. Det kan sagtens fortsætte med og uden midler. Man kan også vælge at lytte til De officielle mærker Svanen og Blomsten og Blå Krans og styrelserne der anviser til samme problematiske kemikalier men med den store forskel at de undlader at skælde ud på lovlige produkter. Personligt vælger jeg efter mærker for så ved jeg hvad jeg skal vælge fremover- jeg synes det er unødvendigt at skulle fravælge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *