Minister med manglende format

I sidste uge glædede statsminister Lars Løkke Rasmussen os ved sammen med H.M. Dronningen at deltage i fejringen af Coops 150 års jubilæum. I en formidabel tale viste han format.

I denne uge må jeg konstatere, at han ikke omgiver sig med ministre med samme kapacitet.

Her tænker jeg, især, på hans fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

Han lancerer i denne uge et såkaldt dyrevelfærdsmærke. At han gør det, er der to problemer ved:

Indholdet i mærket og måden han gør det på.

Først indholdet i mærket:

Det er et mærke, der ikke giver meget mere dyrevelfærd. Og det er et mærke, der fører forbrugerne bag lyset, fordi de bliver givet det indtryk, at danske dyr får det bedre.

Det har ikke alene vi i Coop sagt gang på gang gennem de seneste måneder. Også seriøse og ordentlige organisationer som Forbrugerrådet Tænk, Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse har påpeget det igen og igen.

Men det har prellet af på ministeren. Resistent over for argumenter, uimodtagelig over for dialog. I stedet har han tromlet sin egen, landbrugets og slagteriernes sag igennem.

Og det er det andet problem. For som minister har han valgt at holde de parter, der havde en anden holdning, ude fra arbejdet med at udvikle mærket. Kun på skrømt er vi efter pres blevet inviteret til møder, der viste sig at være rene proforma forestillinger. Han ønskede ikke at høre på os, der mente noget andet, endskønt vi dog repræsenterede de to vigtigste parter: Dyrene der med mærket skulle få det bedre og forbrugerne, der skulle få noget bedre at vælge mellem.

Derfor er det mærke, han lancerer i dag, udtryk for manglende format. At føre skinforhandlinger med os og bag om ryggen på os at lancere det i Go´ Morgen Danmark. Hvor sølle kan det blive? Format over det, er der i hvert fald ikke.

Resultatet er, at han nu får et mærke, som ikke kommer inden for dørene i vores 1200 butikker, der dækker37 procent af danskernes dagligvareindkøb – og lidt større andel af deres indkøb af kød.

I stedet vil vi tilbyde vores kunder et rigtigt dyrevelfærdsmærke, der indeholder reel bedre forhold for dyrene og reel forbrugeroplysning.

Coop kommer derfor nu med et mærke, der:

 1. Sætter en højere standard for dyrevelfærden
 2. Som også omfatter forarbejdet kød, f.eks. pålæg
 3. Som anerkendte forskere og organisationer bakker op

Altså det vi, Forbrugerrådet Tænk, Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse har forsøgt at fortælle ministeren gennem de seneste måneder.

Og mon ikke det i det lange løb betaler sig at være lidt mere ambitiøs end at prøve at snige sig ind under laveste fællesnævner?

Der er i hvert fald mere format over det.

 

 

14 responses to “Minister med manglende format

 1. Vi vil følge dette initiativ, der virkelig vil teste de danske forbrugeres vilje til at betale mere for dyrevelfærd. Dansk landbrug, og alle andre ansvarlige, skulle skamme sig over den måde dyrene i det industrialiserede landbrug behandles på. Hilsen Dyrevelfærdspartiet.

 2. Hele debatten om diverse mærker er befængt efter min mening,

  Man burde i stedet hæve bunden og altså øge minimums-standarden overalt og altså nærmere sløjfe mærker på dette og andre områder.

  Er der løgn, bør sådanne anprisninger have kraftige konsekvenser.

  Det er nemt at sætte karakteristikker på de fleste varer i stedet.

  Jeg har lige smidt en el-plæneklipper fra sidste år i havet. Den manglede netop fx : Kun til karse, & små vandrette plæner, hvis man slår dem 2 gange om ugen i vækstsæsonen med chance for regn. Eneste andet kunne være – en kort klipper velegnet til rundt om små buske og træer.

  Næste mærke for grise bliver vel, om de har gået med havudsigt.

 3. For mig er det HELT lavpraktisk dét hér med dyrevelfærd! Behandl dyrene som du selv vil behandles; nemlig respektfuldt og ordentligt! Hvis du ikke selv har de dyr du skal spise, så køb dyr ANDRE har behandlet ordentligt! Læs: kød mærket med mærkaten fra Dyrenes beskyttelse. Til info er det ikke særligt sundt at spise meget kød, det giver fedt omkring de vitale organer, så måske var det også en idé at sænke kødindtaget til hveranden dag eller helt droppe det? Så bliver man sundere, sparer penge og Moder Jord får det også bedre. Jeg er TRÆT af at se en minister i jakkesæt proklamere dyrevelfærd som bare er varm luft, det ville være rimeligt at lade ham tage grisens plads et par dage, men så længe holder han nok ikke!! ØV, hvor er det vi er på vej hen? Penge er blevet omdrejningspunktet på dyrenes bekostning, så TAG STILLING Danmark OGSÅ når du står ved køledisken og ser gule tilbudssedler, for ellers køber du dyr der ikke har haft det specielt godt! Det kan i øvrigt heller ikke være sundt at spise stressede dyr. Især ikke grise som ingen svedkirtler har og som med deres høje intelligens FØLER frygten lige inden de får kniven! Det giver noget af et syrebad som så sammen med mælk er med til at afkalke knoglerne! Velbekomme!!

 4. For mig er det HELT lavpraktisk dét hér med dyrevelfærd! Behandl dyrene som du selv vil behandles; nemlig respektfuldt og ordentligt! Læs: kød mærket med mærkaten fra Dyrenes beskyttelse. Til info er det ikke særligt sundt at spise meget kød, det giver fedt omkring de vitale organer, så måske var det også en idé at sænke kødindtaget til hveranden dag eller helt droppe det? Så bliver man sundere, sparer penge og Moder Jord får det også bedre. Jeg er TRÆT af at se en minister i jakkesæt proklamere dyrevelfærd som bare er varm luft, det ville være rimeligt at lade ham tage grisens plads et par dage, men så længe holder han nok ikke!! ØV, hvor er det vi er på vej hen? Penge er blevet omdrejningspunktet på dyrenes bekostning, så TAG STILLING Danmark OGSÅ når du står ved køledisken og ser gule tilbudssedler, for ellers køber du dyr der ikke har haft det specielt godt! Det kan i øvrigt heller ikke være sundt at spise stressede dyr. Især ikke grise som ingen svedkirtler har og som med deres høje intelligens FØLER frygten lige inden de får kniven! Det giver noget af et syrebad som så sammen med mælk er med til at afkalke knoglerne! Velbekomme!!

 5. Venstre ved du hvor du har, knælende i støvet foran landbrugets organisationer. Hvad gør man ikke for at blive siddende på taburetten, selv om den vakler fælt.

  Først landbrugspakken som blev banket igennem, uden at høre andet end Bæredygtig Landbrugs fakta, som gang på gang bliver skudt ned i pressen.

  Nu et overflødigt skønmaleri af dyrenes forhold i industrilandbruget, som også bliver skudt ned af folk med forstand på dyrevelfærd og kvalitet.

  Men mon ikke Venstre får lidt stemmer på det fra svinebaronerne, hvis de da er hjemme på fabrikken når der er valg.

 6. Tak for et fint indlæg fra Peter Høgsted!

  Jeg synes at dette er endnu et godt initiativ fra COOP, der gør så meget som muligt for at være frontløbere på en række områder.

  Min kommentar til indlægget handler om to ting: Når vi som forbrugere læser indlæg som dette, vil mange reagere og svare ud fra en nærmest automatisk reaktion. Den kan handle om “ikke at lave flere love, regler og bestemmelser”, handle om økonomi – at landbruget allerede er under pres og at forbrugerne vil spare penge osv.
  Min opfordring er derfor helt klassisk til andre der vil blande sig i debatten: Træk vejret dybt nogle gange og tænk lidt over indholdet i indlægget før du svarer. Måske vil du opdage at det vi snakker om ikke blot er et produkt, en ting. Vi snakker om levende dyr på linje med vores hunde og katte, som vi forguder og forkæler med legetøj, ferieaflastning og luksusmad. Det er de dyr vi snakker om. Naturligvis skal de behandles ordentligt. Med mindre man ikke har øje for noget som helst andet en økonomi, vil det være vanskeligt at argumentere imod.

  Det andet jeg vil sige, snakkes der ikke så meget om endnu. Men det kommer. Både for os som mennesker og fores klima og miljø er det langt fra hensigtsmæssigt at spise kød i de mængder vi gør i dag. Man kan godt vende ryggen til dette emne, men det vil ikke ændre sandhedsværdien i det. Det jeg derfor vil tale varmt for er, at vi spiser væsentligt mindre men bedre kød end det vi gør i dag. Det bliver ikke dyrere for os som forbrugere men det vil øge dyrevelfærden, vores helbredstilstand og klimaet.
  Til sidst vil jeg nævne at alle erhverv skal udvikle sig hele tiden. At forestille sig at det kun er landbruget, eller at de er særligt ramt, er ikke rigtigt. Vi skal alle udvikle vores virksomheder, så de er tidssvarende og leverer varer og ydelser, som er på bølgelængde med den tid vi lever i. Derfor er det ikke overraskende at det netop er i den økologiske landbrugsproduktion at vi i dag oplever vækst og udvikling. Der er ikke noget helligt i dette. Det er blot en logisk og fremsynet udvikling af et erhverv.

  Hav en dejlig sommer derude i dejlige Danmark 🙂

 7. Det er et glimrende indlæg fra Peter Høgsted – og dejligt at Coop vil gå foran med et (forhåbentlig) troværdigt dyrevelfærds-mærke. Coop fortjener ros for at tage forbrugernes parti i denne sag.
  Omvendt er det virkelig forbløffende, at en landbrugsminister opfatter sig så meget som repræsentant for landbruget, at han mener, at ikke bare forbrugerne men også Coop skal trynes.
  Jeg kender ingen andre brancher, hvor kunderne får så arrogant en behandling.

 8. Jeg kan ikke se det problem som coop ser.
  Ministeren ønsker en ting og coop ønsker en anden ting.
  Hvorfor koncentrerer coop ikke bare sigbom det de synes er rigtigt.
  Det er meget uklædeligt at en coop direktør skriver sådan om en minister.
  Det virker til at coop direktøren blander min personlige politiske observans ind i denne artikel.

 9. Mon ikke, Peter Høgsted skulle prøve selv at gå i Brugsen efter en økologisk kylling?
  Så fandt han ud af, at dem sælger Brugsen ikke. Heller ikke frosne.
  Hans butik påstår, at ”stil krav, det gør vi!”
  Men sikke noget sludder og bavl. Vel gør Brugsen ej.
  Der er heller ikke noget kød fra Frilandsgrisen, som ellers har et godt og langt liv i gode omgivelser i modsætning til Brugsens almindelige kød.
  Frilandsgrisen er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, som vi kan have tillid til.
  Skal vi have noget ordentlig kylling, svinekød eller oksekød, kan vi kun få det i MENY, som også havde det, da butikkerne hed Super Best.
  Men selv der halter det. Ikke dyrevelfærdsmæssigt; men alle kyllinger, der ikke købes hos økologiske gårde, som f. eks. Sødam, er halalslagtede, hvad der gør kødindkøbet til et spørgsmål om at overleve.
  Alt halalkød er nemlig pålagt en islamistisk afgift, som går til Det Muslimske Broderskab, som har støttet og som stadig støtter al terrorisme i Vesteuropa.

 10. Jeres egen mærkning er en fin idé. Men jeg har et spørgsmål. Gælder mærkningen også for udenlandsk kød og pålæg? Jeres eget brand – coop – bruger jo udenlandsk kød i f.eks jeres pålæg. Hvilket jeg synes egentlig er at snyde os forbrugere lidt, da jeres – og mit – andelsselskab er dansk, både historisk set og med danske medlemmer. Men tak for et godt indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *